Ekologinen selkäreppu

Ekologista selkäreppua käyttää mittarina, kun halutaan tietää, kuinka paljon johonkin tuotteeseen tai palveluun on kulunut luonnonvaroja. Se kertoo kiloina sen materiaalimäärän, jonka tuotteen aikaansaaminen, käyttö ja jätehuolto ovat kuluttaneet jossakin vaiheessa jossakin päin maailmaa. Ekologinen selkäreppu on näkymätön taakka, jonka mikä tahansa tuote kantaa mukanaan.

Tuotteen ekologinen selkäreppu on lähes aina painavampi kuin tuote itse. Esimerkiksi kahvinkeittimen ekologinen selkäreppu on 52 kiloa.

Linja-auton koko elinkaaren aikaisessa ekologisessa selkärepussa Suomessa on 4 miljoonaa kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja, 42 miljoonaa litraa vettä ja 780 000 kiloa ilmaa. Tässä repussa on mukana linja-auton valmistus, ajon aikana kulunut polttoaine, ajamiseen tarvittavaa infrastruktuuria sekä linja-auton poistaminen käytöstä sen elinkaaren lopussa. Itse linja-auton paino ei kuitenkaan ole repussa mukana.
Suomalaisen ekologinen selkäreppu on keskimäärin 40 tonnia vuodessa. Siihen on laskettu kulutettujen tuotteiden koko elinkaaren aikana käytetty energia ja luonnonvarat. Erot kuluttajien välillä ovat kuitenkin jopa kymmenkertaisia, mikä kertoo siitä, että kuluttaja voi omilla valinnoillaan vaikuttaa omaan ympäristökuormaansa.
Tuotteiden ekologista selkäreppua voidaan keventää:
  • käyttämällä vähemmän luonnonvaroja tuotteen valmistuksessa
  • valmistamalla pitkäikäisiä tuotteita
  • pienentämällä valmistuksen tai käytön energiankulutusta
  • pidentämällä tuotteen käyttöikää korjaamalla ja hyvällä huollolla
  • lisäämällä tuotteen käyttömääriä esim. yhteiskäytöllä


MIPS (Material Input Per Service unit)

MIPS-luvuilla arvioidaan, arvioidaan kulunutta luonnonvarojen määrää tiettyä hyötyä kohden. Se eroaa ekologisesta selkärepusta siten, että siinä on mukana myös tuotteen oma paino.

Esimerkiksi linja-autolla matkustaminen kuluttaa Suomessa keskimäärin 320 grammaa uusiutumattomia luonnonvaroja, 3,2 litraa vettä ja 60 grammaa ilmaa yhtä matkustajakilometriä kohden. Henkilöautolla samaan tarkoitukseen kuluu 1,44 kg uusiutumattomia luonnonvaroja, 14,5 litraa vettä ja 140 grammaa ilmaa.

Kumpi matkustusvaihtoehto on luonnonvarojen kannalta järkevämpi?

Lisää Luonnonsuojeluliiton MIPS:ä ja Ekologisesta selkäreppua (www.sll.fi) koskevilla sivuilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti